Over botulinetoxine

Wat is botulinetoxine?

Botox®, Azzalure® en Bocouture® zijn merknamen voor de werkzame stof botulinetoxine. Botulinetoxine blokkeert de prikkeloverdracht van zenuw naar spier zodat deze tijdelijk minder krachtig wordt. Na enkele maanden herstelt de spieractiviteit volledig.

In de geneeskunde wordt botulinetoxine al sinds de jaren 70 gebruikt bij spieroveractiviteit, neurologische en oogheelkundige aandoeningen, zoals spierspasme en scheelzien. Sinds de jaren 90 wordt botulinetoxine ook gebruikt voor cosmetische behandelingen in het aangezicht, vooral om de spieractiviteit in het gezicht te verminderen. Het gevolg hiervan is dat de huid tot rust komt en bestaande rimpels vervagen. Bovendien wordt de vorming van nieuwe rimpels voorkomen. Sinds 2000, wordt botulinetoxine ook toegepast om klemmen en knarsen te behandelen, en ook om bepaalde vormen van migraine en overmatig zweten tegen te gaan.

Hoe wordt botulinetoxine toegepast?

In het aangezicht wordt botulinetoxine met name toegepast om de frons-, voorhoofdrimpels en kraaienpootjes te behandelen. Ook huidlijntjes op de neus en kin kunnen behandeld worden met botulinetoxine. Op deze plaatsen heeft de huid het meest te lijden onder het samentrekken van spieren. Doordat de huid na behandeling met botulinetoxine veel minder plooit, herstelt deze, en vervagen de rimpels. De rimpeldiepte vermindert doorgaans met 90% tot 95%.

Botulinetoxine is minder geschikt om onder andere de neus-lippen-plooi en rimpels op de wangen te behandelen. Op deze plaatsen is de spieractiviteit onmisbaar. Voor deze gebieden is een andere behandeling geadviseerd om de egaliteit en vulling van de huid te bevorderen, bijvoorbeeld het opvullen van de rimpels met hyaluronzuurfillers.

Botulinetoxine wordt gebruikt voor de volgende indicaties:

 • Fronsrimpels
 • Voorhoofdsrimpels
 • Kraaienpootjes
 • Knarsen/klemmen
 • Migraine
 • Overmatig zweten
 • Gummy smile
 • Verdikking van de kauwspieren (masseterhypertrofie)
 • Hangende mondhoeken

Over fillers

Wat zijn hyaluronzuurfillers?

In het lichaam komt van nature hyaluronzuur voor o.a. in de huid, waar het verantwoordelijk is voor het vasthouden van water. Het geeft daarmee de huid zijn spankracht en elasticiteit. Deze natuurlijke voorraad hyaluronzuur neemt met de jaren af. Hierdoor nemen zowel het volume als de elasticiteit van de huid af en ontstaan er rimpels.

Restylane® is een afbreekbare filler (rimpelopvuller) op basis van hyaluronzuur. Ondanks dat er verschillende soorten hyalurnzuurfillers op de markt zijn, is Restylane uniek. Restylane is de enige filler met NASHA (Non Animal Stabilized Hyaluronic Acid). NASHA is het eerste stabiele, biologisch afbreekbare hyaluronzuur van niet-dierlijke oorsprong en wordt onder zorgvuldig gecontroleerde condities op een gepatenteerde wijze geproduceerd sinds 1995. Hierdoor is Restylane uitermate veilig en geeft Restylane langer een mooi effect in vergelijking met andere hyaluronzuren. In de VS is Restylane als eerste hyaluronzuur door de Food and Drug Administration (FDA) goedgekeurd.

Behandeling met Restylane herstelt het hyaluronzuur- en vochtgehalte van de huid. Daarnaast stimuleert Restylane de aanmaak van collageen in de huid waardoor de huid verder verstevigd wordt.

Hoe worden fillers toegepast?

Hyaluronzuurfillers worden vooral gebruikt voor:

 • Volumevergroting van de lippen
 • Opvulling van neuslippenplooien
 • Opvulling van marionetlijnen (bovenlip en wangen)
 • Ter accentuatie van de jukbeenderen en kaaklijn

Lees ons laatste nieuws

Natuurlijk Mooier staat nooit stil! Wij schrijven regelmatig over nieuwe bevindingen binnen ons vakgebied, maar ook over nieuwe ontwikkelingen binnen onze praktijken. Bekijk al onze artikelen via de onderstaande knop.

Bekijk alle artikelen