Veelgestelde vragen

Het is voor Natuurlijk Mooier Barneveld belangrijk dat de patiënt goed wordt ingelicht en de gelegenheid krijgt om alle vragen te stellen. Kies hieronder uit een aantal veelgestelde vragen.

Voor welke rimpels is een botulinetoxine behandeling het geschikt?

Met name de frons- en voorhoofdrimpels en kraaienpootjes. Ook lijntjes op de neus en kin kunnen behandeld worden met botulinetoxine. Op deze plaatsen heeft de huid het meest te lijden onder het samentrekken van spieren. Doordat de huid na behandeling met botulinetoxine veel minder plooit, herstelt deze, en vervagen de rimpels. De rimpeldiepte vermindert doorgaans met 90% tot 95%.

Voor welke rimpels is een botulinetoxine behandeling niet geschikt?

Onder andere de neus-lippen-plooi en rimpels op de wangen. Op deze plaatsen is de spieractiviteit onmisbaar. Voor deze gebieden is een andere behandeling geadviseerd, bijvoorbeeld het opvullen van de rimpels met hyaluronzuur fillers.

Verdwijnt mijn mimiek na een botulinetoxine behandeling?

Enkele jaren terug zag men nog vaak gezichten die duidelijk te ‘star’ uitzagen. Onze ervaring stelt in staat subtieler en zonder verlies van expressie toch de rimpels optimaal te behandelen. Bespreek rustig met uw arts wat u wilt en vooral ook wat u niet wilt.

Is een botulinetoxine behandeling pijnlijk en hoe zie ik er na de behandeling uit?

Botulinetoxine wordt met een heel klein naaldje geïnjecteerd in de spier. De meeste mensen ervaren dit niet als pijnlijk. Eventueel kan uw arts gebruik maken van een verdovende crème indien u erg gevoelig of angstig bent. Na de behandeling, die ongeveer vijf minuten duurt, kan de huid wat rood zijn als reactie op het prikken. Dit verdwijnt doorgaans binnen een uur. Heel soms ontstaat een klein blauw plekje. Dit verdwijnt binnen 3 tot 5 dagen.

Wat is een regio?

Elk te behandelen gebied noemen wij een regio. Onder één regio wordt verstaan: de frons of het voorhoofd of de kraaienpootjes (rond beide ogen gelden als één regio). Dit gebruiken we als eenheid omdat voor een regio steeds een vergelijkbare hoeveelheid botulinetoxine nodig is. Ook kunnen halve regio’s geadviseerd worden, bijvoorbeeld de mondhoeken, de wenkbrauwlift, kin en lijntjes op de neus. Bij deze behandelingen wordt minder materiaal gebruikt.

Is een botulinetoxine behandeling gevaarlijk?

Nee. Botulinetoxine werkt alleen op de behandelde spier en heeft geen effect op de rest van het lichaam. In zeldzame gevallen kan een aangrenzende spier krachtvermindering ondervinden. Dit is tijdelijk van aard. Bijwerkingen, afgezien van neveneffecten van de prik, komen niet voor. Nadat het middel is uitgewerkt, herstelt de behandelde spier 100%.

Is botulinetoxine ook effectief tegen knarsen, spanningshoofdpijn en migraine?

Knarsen, spanningshoofdpijn en migraine wordt veelal veroorzaakt door spieroveractiviteit van kaak-, nek- en schouderspieren. Door botulinetoxine in de spieren toe te dienen kan de spieractiviteit verminderd worden, waardoor de overspanning fors afneemt. Als gevolg hiervan, nemen de klachten zoals knarsen en hoofdpijn af. Na de behandeling moet u er rekening mee houden dat het enkele weken duurt voordat de klachten beginnen te verminderen. De duur van het resultaat van de botulinetoxine behandeling is per persoon verschillend maar houdt enkele maanden aan. Voor een optimaal resultaat moet de behandeling in het begin enkele malen herhaald worden, met tussenpozen van ongeveer 3 tot 6 maanden.

Waarvoor worden hyaluronzuurfillers gebruikt?

Hyaluronzuurfillers worden vooral gebruikt voor een volumevergroting van de lippen, voor de opvulling van neuslippenplooien, voor de behandeling van marionetlijnen op de bovenlip en wangen, en ter accentuatie van de jukbeenderen en kaaklijn.

Is een behandeling met hyaluronzuurfillers pijnlijk?

Het te behandelen gebied wordt eerst verdoofd met een crème of verdovende injecties. Na het inwerken van de verdoving is de behandeling pijnloos. Hyaluronzuur wordt met een dunne naaldje in de huid dan wel onder de huid geïnfecteerd. De behandeling duurt meestal 15 tot 30 minuten en geeft direct resultaat. De eerste dagen na de behandeling kan de huid wat gezwollen zijn.

Wat zijn de risico’s van hyaluronzuurfillers?

Restylane is een resorbeerbare filler van hyaluronzuur. Het is een tijdelijke middel dat na enige tijd (3 tot 12 maanden) door het lichaam wordt afgebroken. Het meest voorkomende risico is de kans op een (kleine) bloeduitstorting door het prikken. Dit wordt gezien bij 50% van de patiënten. Allergieën voor Restylane komen bij minder dan 1:10.000 voor. Soms kan men na behandeling bobbeltjes of onregelmatigheden in de huid voelen. Als er hiervan sprake is, kan er contact opgenomen worden met de praktijk om dit verschijnsel te verhelpen.

Zijn er contra-indicaties voor hyaluronzuurfillers?

De behandeling kan niet worden uitgevoerd als er sprake is van een van de volgende situaties:

  • Als er permanente fillers in de lippen/wangen aanwezig zijn;
  • Als er sprake is van onrealistische verwachtingen;
  • Als u jonger bent dan 18 jaar;
  • Als er een koortslip en/of infectie bij het te behandelen gebied is;
  • Als u zwanger bent.

Waarmee moet ik er rekening houden na een behandeling met hyaluronzuurfillers?

Vermijd blootstelling aan de zon of zonnebank gedurende een week. Gemiddeld heeft u zes tot twaalf maanden plezier van de behandeling, die probleemloos kan worden herhaald.

Waar kan ik terecht voor meer informatie?

Voor meer informatie over de behandeling met botulinetoxine, kunt u een vrijblijvende afspraak maken voor een intakegesprek bij dr. Tong Xi, drs. Fleur Vermeulen of drs. Rogier Vermeulen. In het consultgesprek zal hij/zij vele aspecten van een botulinetoxine behandeling met u bespreken. Er zal onder andere worden gevraagd naar de medische voorgeschiedenis, eerdere ervaring met cosmetische behandelingen, en uw wensen en verwachtingen. Alle vragen over het middel, alternatieven en voor- en nadelen kunnen worden gesteld.

Maak een afspraak

Lees ons laatste nieuws

Natuurlijk Mooier staat nooit stil! Wij schrijven regelmatig over nieuwe bevindingen binnen ons vakgebied, maar ook over nieuwe ontwikkelingen binnen onze praktijken. Bekijk al onze artikelen via de onderstaande knop.

Bekijk alle artikelen